Hummus jest zdecydowanie moją ulubioną przekąską. Ciecierzyca zawiera dużo białka, więc jest idealnym rozwiązaniem dla osób które nie jedzą mięsa. Dodatkowo, przygotowanie takiej pasty to naprawdę chwilka. Oczywiście ciecierzycę z puszki można zastąpić suszoną, moczoną przez noc w zimnej wodzie i później gotowaną do miękkości. W praktyce jednak rzadko kiedy dzień wcześniej wiem, że będę miała ochotę na hummus, więc wybieram szybsze rozwiązanie. Polecam!
Składniki (kubek hummusu, dla dwóch osób):
- 1 puszka ciecierzycy,
- sok wyciśnięty z połówki cytryny,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, bez czosnku też jest pyszne),
- 1/2 szklanki tahini (pasty z sezamu),
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
Ciecierzycę odcedzić, wrzucić do blendera, zalać sokiem z cytryny i pastą tahini, dodać sól, pieprz i ewentualnie czosnek. Wszystko zmiksować na gładką masę w trakcie blendowania dodając zimną wodę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać wody. Podawać z czymś do maczania, u mnie często ogórek albo chrupki chlebek. Smacznego :)