Hasło zostanie wysłane na twojego e-maila.

Dynia to bardzo wdzięczne i wszechstronne warzywo. Okazuje się, że można nawet zamienić ją w spód od pizzy. 

Bezglutenowa pizza na spodzie z dyni – składniki
  • 700g miąższu z dyni makaronowej lub ewentualnie muscat,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • dowolne przyprawy np. suszone zioła lub papryczka chili.

 

Dynię przekroić na pół, ułożyć nacięciem do dołu i piec w temperaturze 200st C przez około 1-1,5 godziny. Po tym czasie lekko przestudzić, wydłubać i wyrzucić nasiona, miąższ przełożyć do miski i wystudzić całkowicie.

Odmierzyć 700g miąższu, dodać do niego jajko, proszek do pieczenia i przyprawy. Całość wymieszać i odstawić na kilka minut. Po tym czasie zlać wodę, która się pojawi (nie musi, jeśli dynia nie była bardzo soczysta).

Blachę do pieczenia wyłożoną papierem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C, podgrzewać przez kilka minut. Następnie wyjąć i wyłożyć na papier dynię, spód powinien być grubości mniej więcej 8mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 25 minut, brzegi powinny zacząć się brązowić.

Po tym czasie wyjąć, wyłożyć ulubione dodatki do pizzy (u mnie sos pomidorowy, ser mozzarella i bazylia) i wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut.

bezglutenowa pizza na spodzie z dyni bezglutenowa pizza na spodzie z dyni bezglutenowa pizza na spodzie z dyni