Myślę, że nikomu nie muszę tłumaczyć czym jest Rafaello. Ta pralina, choć na rynku już od prawie 30 lat nie postarzała się ani trochę. Migdał otoczony pysznym kremem i oprószony wiórkami kokosa. Jest delikatne, piękne i przepyszne. Moja wersja również posiada wszystkie te cechy, jednak dodatkowo jest bardzo zdrowa – wegańska, bezglutenowa, bezcukrowa a nawet paleo! I uwierzcie mi, nie smakuje jak coś „zdrowego” – to czysta rozpusta, która rozpływa się na języku.
Wegańskie rafaello – składniki (16 kuleczek):
- 100g orzechów nerkowca namoczonych przez noc,
- 150g pasty kokosowej (100% kokosa),
- 4 łyżki syropu z brązowego ryżu lub miodu,
- 50g tłuszczu kakaowego (masło kakaowe)*,
- 16 migdałów,
- wiórki kokosowe.
- Nerkowce zalać wodą i zostawić na noc.
- Następnego dnia do miski wrzucić nerkowce, pastę kokosową (w temperaturze pokojowej) oraz syrop lub miód. Całość zblendować na gładką masę.
- Tłuszcz kakaowy wrzucić do miseczki i rozpuścić w mikrofali.
- Do masy dodawać powoli tłuszcz nadal blendując, aż całość się połączy.
- Spróbować masy, czy nie trzeba dodać więcej syropu lub miodu.
- Wyrównać i wstawić do lodówki na około 2godziny.
- W tym czasie migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki (można kupić migdały blanszowane i pominąć ten krok),
- Ze schłodzonej masy formować kulki przy pomocy łyżeczki, do każdej z nich wetknąć jednego migdała.
- Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych i ułożyć na małych papilotkach czy innych ozdobnych papierkach.
Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku, przed jedzeniem można wyjąć na chwilkę. Im dłużej są poza lodówką tym bardziej krem rozpływa się w ustach.
*Tłuszcz kakaowy można zastąpić białą czekoladą, jednak wtedy trzeba dodać mniej słodu.
Przypomniam Wam też o moim filmiku, w którym pokazuję zakupy wegańskie (m.in. pastę kokosową i tłuszcz kakaowy użyte w tym przepisie)